Veilig op vakantie en weer terug

Juli 2021

Veilig op vakantie en weer terug 

 

Ik ga op vakantie 

Als je op vakantie gaat neem je geen halve maatregelen. Je bespreekt met je reisgenoten waarheen de reis gaat. Je bepaalt hoe je reist, de lengte van de vakantie en je vormt je een beeld, waaraan de bestemming moet voldoen.  

Hierna kijk je op internet of ga je naar een reisbureau om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Als de bestemming, de reis ernaartoe en het verblijf zijn geregeld raadpleeg je nog de website van Buitenlandse Zaken om te kijken of er nog zaken zijn waar je ter plaatse rekening mee moet houden. Denk daarbij aan  vaccinaties, visums, PCR tests e.d.  Als dat allemaal geregeld is weet je dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Maar, laat je je woning ook goed en veilig achter? Of is bij terugkomst, of erger tijdens je verblijf ter plaatse, juist dat een bron om de vakantieherinneringen in één klap kwijt te raken.  

Negen tips 

Hieronder volgen negen tips van SERIS om veilig en zorgeloos op vakantie te zijn en van vakantie terug te komen.  

1. Sluit alle ramen en deuren 

Nummer 1 natuurlijk. Sluit alle ramen en deuren goed af en laat geen sleutels in sloten zitten. Laat ook geen kleine (kiep-) ramen openstaan en sluit de achterpoort goed af. Sleutels achterlaten onder de mat of in een bloempot is  eveneens niet aan te raden.  

2. Social Media 

Laat op Facebook, Instagram, LinkedIn etc. Niet weten dat je op vakantie gaat of bent. Plaats geen vakantiefoto's terwijl je nog op vakantie bent. Criminelen kijken namelijk ook op Social Media.  

3. Buren of bekenden inschakelen 

Laat buren of bekenden de brievenbus legen en de post op een niet zichtbare plaats achterlaten. Vraag ook of ze de voor-, zij- en/of achterdeur af en toe openen. Inbrekers willen nog wel eens een plakbandje of kartonnetje plaatsen om te kijken of de deur gebruikt wordt. Vraag om af en toe de gordijnen (nooit permanent dichtlaten!) te openen en sluiten en (als er geen automatische lichtschakelaars zijn) de verlichting in en uit te schakelen. Als de auto op de oprit is blijven staan laat hem dan af en toe verplaatsen of laat jouw buren hun (2e) auto op uw oprit plaatsen. 

4. Zorg voor een veilige buitenruimte 

Plaats bij voorkeur buitenverlichting met een timer. Laat geen materialen in de tuin achter die het voor inbrekers eenvoudiger maakt om in te breken, zoals ladders, vuilcontainers en gereedschap. Houd de heg wat lager, zodat jouw huis zichtbaar is vanaf de straat.  

5. Waardevolle spullen 

Leg geen waardevolle spullen zoals laptops en sieraden in het zicht. Verberg ze op een niet voor de hand liggende plaats of overweeg de huur van een kluisje.  

6. Bewoonde indruk 

Laat jouw woning met een bewoonde indruk achter. Laat bijvoorbeeld de afstandsbediening op tafel liggen en een opengeslagen boekje. Zorg voor een klein beetje vaat op het aanrecht en schoenen op de vloer.  

7. Overige aandachtspunten

 Zet geen overduidelijk afwezigheidsboodschap op de voicemail of het antwoordapparaat.   

 Laat niet een paar dagen de volgepakte auto en/of caravan op de oprit staan.  

 Schakel de locatievoorziening op jouw smartphone uit.  

 Zorg voor afgedekte adreslabels op koffers en tassen: criminelen lezen graag mee.

8. Schakel een beveiligingsbedrijf in 

Een particuliere beveiligingsorganisatie kan door middel van mobiele surveillance rondes (ad random) veiligheid creëren. De herkenbare aanwezigheid van een mobiele surveillant heeft een duidelijke preventieve werking zodat criminelen jouw huis links laten liggen. In geval van een daadwerkelijke alarmmelding wordt door middel van alarmopvolging adequaat actie ondernomen. 

9. Overwegen waard 

Altijd het overwegen waard, ook als jij niet op vakantie bent: 

 Zorg voor een goedgekeurd (meerpunts)slot met SKG  Keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).  

 Breng dievenklauwen en anti inbraak strips aan.  

 Installeer een camera en/of inbraakbeveiligingssysteem.  

Vragen?

Benieuwd naar wat SERIS concreet voor jou kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

 Per telefoon: 088-7374700

 Per email

SERIS wenst jou een fijne en veilige vakantie toe!