Fatale woningbranden

Vorig jaar kwam er een rapport over woningbranden uit, opgesteld door de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (tegenwoordig het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid of NIPV). Hieruit bleek dat er gemiddeld in Nederland iets meer dan 4 fatale woningbranden per maand plaatsvinden, waarbij in totaal ten minste evenveel doden vallen.

De oorzaak van de meeste fatale woningbranden is onbekend (35%). Wanneer de oorzaak wel bekend is, blijkt die vaak gelegen te zijn in een technisch probleem in (huishoudelijke) apparatuur en in roken (beide 26%). Verder hebben koken (6%), spelen met vuur (3%) en het branden van kaarsen (3%) een aantal fatale woningbranden veroorzaakt. Haast 40% van de fatale woningbranden zijn ontstaan in de woonkamer, meer dan 20% in de keuken en een kleine 20% in de slaapkamer. Daarnaast begon de brand soms in een schuur, een berging of een garage en eenmaal op een zolder. Bij 61% van de fatale woningbranden was er geen rookmelder aanwezig, bij 19% was dit wel het geval, wat in ongeveer de helft van de gevallen heeft geleid tot ontdekking van de brand.

Rookmelderverplichting vanaf 1 juli 2022

Gevolg van het niet aanwezig zijn van rookmelders is dat bij een kwart van de fatale woningbranden pas na ongeveer 30 minuten melding is gemaakt van brand. In een kleine 50% van de gevallen was dit tussen 5 en 30 minuten. Niet raar met dergelijke percentages dat de overheid de aanwezigheid van rookmelders per 1 juli dit jaar verplicht. Volgens artikel 6.21 van het Bouwbesluit moet vanaf 1 juli 2022 in het kader van de veiligheid van de bewoners op iedere verdieping van een woning minstens één rookmelder hangen. In het geval van kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. De verplichting geldt ook besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.

Bij het plaatsen van rookmelders geldt:

  ze moeten voldoen aan NEN-14604 en een CE keurmerk hebben;

  geplaatst worden op elke verdieping tegen het plafond;

  minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt;

  in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute).

Verhuurders en eigenaren van woningen die de verplichte rookmelders niet (tijdig) plaatsen, lopen het risico aansprakelijk gesteld te worden voor mogelijke gevolgen en daarnaast loopt de verhuurder of eigenaar het risico een boete te krijgen vanuit de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand, als in een woning niet de vereiste rookmelders waren opgehangen.

Waar hang je de rookmelder op?

Denk daarnaast zelf ook na over waar allemaal een brand zou kunnen ontstaan en hang daar een rookmelder op, zoals:

  in iedere slaapkamer;

  in de woonkamer of andere verblijfsruimte;

  in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is);

  in ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, enz.).

Koppel verder waar mogelijk rookmelders in meerdere woningen met elkaar, zodat de buren ook een melding krijgen. Dit kan er voor zorgen dat er ook snel wordt gealarmeerd als je niet thuis bent.