Inbraakpreventietips

Rond deze tijd van het jaar komen er weer talloze lijstjes voorbij met tips tegen woninginbraak, maar hoe zit dat eigenlijk met jouw bedrijf? Voor ondernemers is het inbraakrisico redelijk groot. Jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Goede beveiligingsmaatregelen kunnen veel ellende voorkomen of beperken. SERIS geeft jou onderstaand een aantal tips voor een veilige vakantie.

1. PAS MAATREGELEN TOE DIE PASSEN BIJ JOUW RISICO

Denk na over het risico dat jouw bedrijf loopt. Is er voor inbrekers iets te halen, zoals computers, machines of attractieve goederen? Pas dan jouw beveiligingsmaatregelen hierop aan, zoals een alarmsysteem, beveiligingscamera’s en hekwerk. Het mag vanzelfsprekend zijn dat deze maatregelen niet alleen voor de vakantieperiode gelden.

2. VERZORG AD RANDOM MOBIELE SURVEILLANCE RONDES

Een particuliere beveiligingsorganisatie kan door middel van (ad random) mobiele surveillance rondes veiligheid creëren. De herkenbare aanwezigheid van een mobiele surveillant heeft een duidelijke preventieve werking zodat inbrekers jouw bedrijf links laten liggen. Zorg ervoor dat de mobiele surveillant zijn ronde door jouw pand op wisselende tijden loopt, zodat er geen sprake is van een patroon. Door deze werkwijze kunnen inbrekers zich moeilijker voorbereiden.

3. ZORG VOOR DE BESCHIKBAARHEID VAN EEN SLEUTELHOUDER

Met de alarmcentrale heb jij afgesproken welke acties ondernomen moeten worden wanneer het alarm in jouw bedrijf afgaat. Loop de lijst met sleutelhouders nog even na en zorg dat er ook tijdens de vakantie altijd een sleutelhouder beschikbaar is. Jij kunt ook een particuliere beveiligingsorganisatie aanwijzen als sleutelhouder. Zo wordt jij of jouw medewerker ’s nachts  bij een alarmmelding niet uit bed gebeld om ter plaatste te gaan. Wel zo makkelijk en veilig.

4. ZORG VOOR EXTRA OGEN

Inbraak in jouw bedrijf is gemakkelijker als niemand op jouw bedrijfspand let. Vraag buren of omwonenden of ze een oogje willen houden. Jij kunt ook aansluiting zoeken bij een collectieve beveiliging van het bedrijventerrein.

5. ZET JOUW BEDRIJF IN HET LICHT

Een bedrijfspand dat niet of slecht verlicht is, vormt een aantrekkelijk doelwit. Plaats buitenverlichting met een slagbestendige behuizing op donkere plaatsen. Een schemerschakelaar of bewegingssensor zorgt er voor dat de verlichting op het juiste moment aan- en uitschakelt. Buitenverlichting om inbrekers af te schrikken heeft alleen zin als buren of omwonenden zicht hebben op de verlichte plek, anders help jij ongewenst de inbreker bij zijn werkzaamheden.

6. MAAK JOUW BEDRIJF ZICHTBAAR

Als jouw pand omringd is door hoge bomen en struiken, verhoogt dat de kans op inbraak. Zorg dat jouw bedrijf vanaf de openbare weg goed zichtbaar is, dan zijn inbrekers dat ook.

7. VERWIJDER OPSTAPJES

Maak het eventuele binnendringers niet gemakkelijk en haal ‘opstapjes’ zoals kratten, pallets, stenen e.d. weg. Zet ladders binnen en breng op regenbuizen een antiklim-beugel aan.

8. NIET AANWEZIG? SLOT EROP!

Ramen en deuren heb jij voorzien van een SKG-slot dat past bij jouw risico. De inbraakwerendheid is 3 minuten (2 sterren) of 5 minuten (3 sterren). Op deuren die naar buiten draaien plaats jij minimaal 3 dievenklauwen, veiligheidsscharnieren en anti-inbraakstrips.

SERIS wenst jou een fijne en veilige vakantie toe.