Pieter van den Herik: Algemeen directeur

Van gisteren naar morgen: Een reis door tijd en ambitie

Pieter van den Herik heeft een jaar geleden het stokje van Aad de Vries van SERIS Security in Nederland overgenomen. Hij kijkt als Algemeen directeur terug  op een periode vol uitdagingen, oplossingen en mooie resultaten. Pieter is trots op de organisatie en wil in deze blog zijn persoonlijke geschiedenis delen. Hiernaast gaat hij verder in op de ontwikkeling van SERIS Security, de veranderingen binnen het bedrijf en de visie voor de toekomst.

Hoe het begon

Veertien jaar geleden begon ik als beveiliger bij ANVD Bewaking. Niet lang daarna werd ANVD Bewaking overgenomen door SERIS. Er veranderde qua organisatie veel, maar voor mij persoonlijk nog niet. Dit veranderde in 2014 toen Aad de Vries Algemeen directeur  van SERIS Security werd. Ik werd Teamleider, daarna Coördinator en vervolgens Business Unit Manager. Deze snelle groei ging gepaard met diverse opleidingstrajecten binnen management en finance. Leren in de praktijk was belangrijk, maar Aad benadrukte ook het belang van theoretische kennis. Bijna elke zaterdag zat ik in de schoolbanken. Dit kostte ontzettend veel tijd maar leverde wel de gewenste theoretische kennis op.

De organisatie ontwikkelde zich in die periode ook. We werkten hard aan klant- en medewerkerstevredenheid en voerden onze visie uit: “We willen een werkgever zijn waar medewerkers graag komen en blijven werken én waar een opdrachtnemer graag klant wil zijn en blijven.” Stap voor stap boekten we vooruitgang en wisten we onze operationele, personele en financiële resultaten te verbeteren.

De opvolging bij SERIS Security Nederland

Met zijn rotsvaste vertrouwen en geduldige begeleiding, stapte ik, stap voor stap,  in de voetsporen van Aad de Vries. Na negen succesvolle jaren aan het roer, besloot Aad het stokje definitief over te dragen. Een beslissing die door de SERIS Groep met volle overtuiging werd gesteund. De keuze voor interne opvolging was niet alleen logisch, maar onderstreepte ook onze familiewaarden binnen deze internationale organisatie met meer dan 40.000 medewerkers.

Sinds juni 2023 draag ik met trots de titel Algemeen directeur van SERIS Security Nederland. Met dank aan Aad en de gehele SERIS familie, ben ik klaar om de ontwikkeling van SERIS voort te zetten. Samen bouwen we verder aan een veilige en betrouwbare toekomst voor onze klanten en medewerkers.

Mijn eigen visie voor SERIS

Hoewel SERIS al presteerde op hoog niveau, met tevreden medewerkers en klanten, was ik ervan overtuigd dat er meer mogelijk was. Mijn visie: continu verbeteren en innovatie bevorderen. We ontwikkelden een nieuwe strategie, gericht op primaire en secundaire werkgebieden binnen de segmenten waar we al sterk stonden. Zo kunnen we onze toegevoegde waarde voor opdrachtgevers optimaliseren en de krapte op de arbeidsmarkt beter bestrijden. Onze grote aanwezigheid en naamsbekendheid in deze gebieden bieden hiervoor een stevig fundament.

Technologie speelt hierbij een cruciale rol. Door innovatieve oplossingen te bedenken en te integreren, waar dat efficiëntie en kwaliteit verbetert, versterken we onze positie én creëren we een uitdagendere werkomgeving voor onze medewerkers.

Strategie in actie, focus op de toekomst

De vastgestelde strategie bewees zijn kracht in de praktijk. Het afgelopen jaar kenmerkte zich door:

  • Een toename van gerenommeerde opdrachtgevers: We verwelkomden diverse nieuwe klanten, wat resulteerde in duurzame en toekomstbestendige groei.
  • Succesvolle implementatie van technologische oplossingen: We integreerden innovatieve technologieën bij diverse (nieuwe) opdrachtgevers, wat de efficiëntie en kwaliteit aanzienlijk verbeterde.
  • Versterkte interne communicatie en medewerkerstevredenheid: We investeerden fors in werving, selectie en interne opleidingen, wat leidde tot een instroom van gemotiveerde en talentvolle medewerkers. Tevens optimaliseerden we de interne communicatie, wat resulteerde in een meer betrokken team.
  • Geautomatiseerde processen voor efficiëntie: Door interne processen te automatiseren, reduceerden we administratieve taken en verhoogden we de algehele efficiëntie.

De gekozen strategie blijft de gewenste strategie. We zien kansen en uitdagingen:

  • Toenemende concurrentie op prijs: De marges blijven smal, wat vraagt om slimme keuzes en focus op toegevoegde waarde.
  • Ketenaansprakelijkheid en zzp-inzet: De Belastingdienst gaat strenger worden in de regels rondom zzp-inzet. Dit heeft impact op de sector, maar al eerder koos SERIS voor vaste medewerkers, wat ons een sterke positie geeft.
  • Bewustwording van kwaliteit en innovatie: We pleiten voor duurzame inkooptrajecten die kwaliteit en innovatie boven prijs stellen. De Nederlandse Veiligheidsbranche en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag zetten zich hier gelukkig ook voor in.

Naast genoemde punten omarmen we snelle technologische ontwikkelingen. Proactief ontwikkelen en implementeren we business cases die meerwaarde bieden aan onze opdrachtgevers. Dit resulteert in:

  • Minder ureninzet en meer gebruik van technologie.
  • Uitdagender werk voor onze medewerkers.
  • Betere kwaliteit van beveiliging.
  • Lagere kosten voor de opdrachtgever.
  • Langdurige samenwerkingen.

De focus op “People & Technology” is niet alleen in Nederland zichtbaar. De SERIS Groep heeft deze strategie wereldwijd omarmd. We profiteren van internationale kennisuitwisseling, ondersteuning en best practices. Dit is een groot voordeel van onze positie binnen een grote, internationale organisatie die gelooft in samenwerking.

Samen sterker de toekomst in

SERIS is klaar voor de toekomst. Met onze gemotiveerde medewerkers, klantgerichte aanpak en innovatieve technologieën blijven we een betrouwbare partner in de veiligheidssector. We streven ernaar om:

  • Een vooraanstaand bedrijf te zijn en te blijven in onze sector.
  • Hoge klanttevredenheid te realiseren en te behouden.
  • Hoge medewerkerstevredenheid te bewerkstelligen en te bevorderen.
  • Continu te innoveren en voorop te lopen in de markt.

Met veel vertrouwen en enthousiasme kijk ik naar de toekomst. Samen met onze internationale teams blijven we onze doelstellingen nastreven. We zijn vastberaden om SERIS te positioneren als dé referentie in de veiligheidssector, waar klantgerichtheid, kwaliteit en innovatie centraal staan.

Met veilige groet,

Pieter van den Herik
Algemeen directeur
SERIS Security Nederland