Prijswijzigingen in de particuliere beveiligingsbranche
Het is geen geheim dat de kosten van levensonderhoud de laatste jaren zijn gestegen. Ook in de beveiligingsbranche merken we deze trend. Als betrouwbare partner vinden wij het belangrijk om open en eerlijk te communiceren over de redenen achter onze jaarlijkse prijsaanpassingen. In deze blog leggen we uit waarom het indexeren van onze tarieven onvermijdelijk is voor een duurzame samenwerking.
Waarom stijgen de kosten in de beveiligingssector?
SERIS is een dienstverlener op het gebied van security, safety en hospitality. Onze medewerkers, zoals beveiligers, brandwachten en receptionisten, zijn dagelijks hard aan het werk voor onze opdrachtgevers. Helaas stijgen de kosten voor arbeid, energie en beveiligingstechniek voortdurend. Deze ontwikkelingen hebben een directe impact op onze bedrijfsvoering en maken het noodzakelijk om onze tarieven jaarlijks aan te passen.
Kortom, de belangrijkste oorzaken van kostenstijgingen voor SERIS zijn:
- Loonkosten: Als arbeidsintensief bedrijf zijn wij sterk afhankelijk van onze medewerkers. Loonstijgingen (cao Particuliere Beveiliging) en stijgende sociale lasten vormen een aanzienlijk deel van onze totale kosten.
- Energiekosten: De toenemende vraag naar energie en de stijgende prijzen hebben een directe invloed op onze operationele kosten, met name voor onze mobiele diensten.
- Kosten beveiligingstechniek: De voortdurende ontwikkeling van de beveiligingstechnologie en de daarmee gepaard gaande investeringen in nieuwe apparatuur en systemen vormen een aanzienlijke kostenpost.
Welke manieren van indexeren zien wij in Nederland?
Bij SERIS hanteren we bij voorkeur een transparante aanpak om prijsverhogingen door te voeren. Door jaarlijks op 1 januari te indexeren op basis van aantoonbare kostenstijgingen, zorgen we voor een eerlijke en transparante prijsbepaling. Zo weten onze opdrachtgevers precies welk deel van de prijsverhoging door welke kosten wordt veroorzaakt.
Naast onze eigen methode van indexering, worden ook de Consumentenprijsindex (CPI) of Dienstenprijsindex (CBS 801 en 802). vaak gebruikt. Hoewel deze indices een indicatie kunnen geven van de algemene prijsontwikkeling, zijn ze niet altijd direct toepasbaar op onze sector. Als gevolg hiervan kunnen beveiligingsbedrijven geneigd zijn om hun tarieven aan het begin van een contract hoger in te schatten, om zich te beschermen tegen potentiële kostenstijgingen.
Consumentenprijsindex
De Consumentenprijsindex (CPI) is een breed geaccepteerde maatstaf voor de algemene prijsstijging, maar is minder geschikt om de specifieke kostenontwikkelingen binnen de beveiligingsbranche nauwkeurig weer te geven. De CPI is ontworpen om de prijsontwikkeling van een gemiddeld huishouden te meten en kan niet alle specifieke kostenfactoren binnen de beveiliging, zoals investeringen in nieuwe technologieën, trainingen en certificeringen, voldoende in kaart brengen. Bovendien hebben Cao-afspraken bepalingen die gericht zijn op het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Hoewel deze maatregelen positief zijn voor werknemers, kunnen ze ook leiden tot hogere arbeidskosten die niet direct in de CPI worden weerspiegeld. Door deze beperkingen biedt de CPI een onvolledig beeld van de daadwerkelijke kostprijsontwikkelingen binnen de beveiligingsbranche.
Dienstenprijsindex
Hoewel de CBS-cijfers 801 en 802 een algemene indicatie geven van de loondoorontwikkeling in de beveiligingsbranche, zijn deze indexcijfers niet specifiek genoeg voor de nuances binnen deze sector. De beveiligingsbranche kent namelijk specifieke kostenposten, zoals investeringen in nieuwe technologie, trainingen en certificeringen, die niet direct terug te vinden zijn in deze algemene indices. Daarnaast kunnen Cao-afspraken en andere sectorspecifieke ontwikkelingen, zoals veranderingen in de wetgeving of nieuwe eisen op het gebied van veiligheid, leiden tot extra kosten die niet worden meegenomen in de CBS-cijfers. Door uitsluitend te indexeren op basis van deze algemene indices, wordt er onvoldoende rekening gehouden met de unieke kostenontwikkelingen binnen de beveiligingsbranche. Dit heeft tot gevolg dat beveiligingsbedrijven onvoldoende gecompenseerd worden voor de stijgende kosten en dat de kwaliteit van de geleverde diensten onder druk komt.
Het gevaar van een vaste prijs over meerdere contractjaren
Bij een contract met een vaste prijs voor meerdere jaren, zonder de mogelijkheid om de tarieven te indexeren, kan het volgende scenario zich voordoen. In de periode stijgen de lonen in de beveiligingsbranche aanzienlijk, net als de kosten voor bijvoorbeeld screening of opleidingen. De opdrachtgever betaalt dan nog steeds de oude, lagere prijs, terwijl de opdrachtnemer mogelijk verlies lijdt. Om dit verlies te voorkomen, kunnen beveiligingsbedrijven geneigd zijn om de vaste prijs aan het begin van het contract al hoger in te schatten. Dit betekent dat de opdrachtgever mogelijk meer betaalt dan nodig is. En als de kosten juist dalen? Dan betaalt de opdrachtgever nog steeds de hogere, vaste prijs. Door jaarlijks de prijzen aan te passen aan de markt, wordt voorkomen dat de opdrachtgever te veel betaalt of dat het beveiligingsbedrijf in de problemen komt.
Het belang van continuïteit
Gezien de smalle winstmarges in onze sector, is het van cruciaal belang dat contracten financieel gezond blijven. Zonder de mogelijkheid om kostenstijgingen door te berekenen, kunnen we niet blijven investeren in de kwaliteit van onze dienstverlening en lopen we het risico op verliesgevende contracten, wat uiteindelijk ten koste gaat van de continuïteit van onze samenwerking.
Historisch gezien varieerden de prijsstijgingen in de particuliere beveiligingssector tussen de 2,5% en 5,5%. Dit was vooral te danken aan een aantal langjarige cao’s en een gematigde inflatie. De afgelopen jaren hebben we echter te maken gehad met uitzonderlijk hoge kostenstijgingen, mede door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energie- en transportcrisis. Hierdoor waren er zelfs jaren met kostprijsstijgingen hoger dan 10%.
Op dit moment is er sprake van een onderhandelingsakkoord voor de cao Particuliere Beveiliging tussen de werkgeversvereniging en vakbonden. Dit akkoord wordt op dit moment voorgelegd aan de achterbannen van beide partijen. Als er wordt ingestemd dan is er vanaf loonperiode 1 van 2025 sprake van de volgende loonkostenstijgingen:
- Salarisverhoging van 4,5%
- Verhoging van de reiskostenvergoeding van 18 naar 23 cent
- Vervallen van de indexering van de verlofuren (de verlofuren blijven in aantal hetzelfde)
Dit heeft een totale loonkostenstijging tot gevolg van ongeveer 6%.
Indexeren: kwaliteit behouden, kosten beperken
Net als in veel andere sectoren, ondervinden ook onze beveiligingsdiensten de gevolgen van prijsstijgingen, zoals hogere lonen, energiekosten en andere economische ontwikkelingen. Deze factoren hebben direct invloed op onze bedrijfsvoering. Bij SERIS streven we naar maximale transparantie. Onze prijzen zijn gebaseerd op concrete kosten, zodat opdrachtgevers weten waar zij voor betalen. Om de impact van prijsstijgingen te beperken, investeren we continu in efficiëntie en innovatieve oplossingen. Zo blijven we een betrouwbare partner die kwaliteit, service en een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding hoog in het vaandel heeft. Samen werken we aan een duurzame relatie, waarin kwaliteit en vertrouwen centraal staan. Wilt u meer weten over hoe wij uw beveiliging kunnen optimaliseren? Neem dan contact met ons op.