circulair

Van lineair naar circulair: een bewuste keuze

Tijdens de Week van de circulaire economie staan wij bij SERIS extra stil bij een thema dat steeds belangrijker wordt: duurzame en circulaire bedrijfskleding. Onze samenwerking met Groenendijk Bedrijfskleding, de totaalleverancier van hoogwaardige circulaire en veilige bedrijfskleding, vormt de basis van onze ambitie om tegen 2040 volledig circulaire uniformen te realiseren. Duurzaamheid zit bij SERIS niet alleen in onze werkwijze, maar ook letterlijk in de vezels van onze kleding.

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. SERIS wil daar niet op wachten en mikt op volledige circulariteit in 2040. Geen afval meer aan het einde van de levensduur, maar een nieuw leven. Van grondstof tot overhemd, van stropdas tot grondstof. Dit circulaire denken komt voort vanuit onze oprechte betrokkenheid, één van onze drie kernwaarden. Sluit ook direct aan bij SDG 12 van de Verenigde Naties: Verantwoorde consumptie en productie. In deze blog laten we zien hoe wij dit in de praktijk brengen met onze circulaire bedrijfskleding en het retourproces dat daarbij hoort.

Circulair, wat betekent dat nu eigenlijk?

Circulair is letterlijk een voortdurende, rondgaande beweging. Voor afval betekent dit dat restmaterialen niet eindigen als eindproduct, maar opnieuw worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Je houdt de kringloop gesloten: vandaag een product, morgen als basis voor een grondstof.

Van verspilling naar hergebruik

Grondstoffen, onderdelen en producten worden zodanig ontworpen en geproduceerd dat ze na hun gebruiksduur opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit zonder veel kwaliteitsverlies. Denk hierbij aan textiel dat, nadat het is afgedragen, kan worden verwerkt tot grondstof  met dezelfde eigenschappen en dezelfde kwaliteit. Bij circulaire bedrijfskleding is het doel helder: hoe langer de levensduur van een uniform is, hoe beter. Gedragen uniformen worden ingenomen, hersteld en als refurbished kleding ingezet. Pas dan spreken we van écht circulair. Maar is de levensduur echt op? Dan wordt het gerecycled tot oorspronkelijke grondstof en kan dat niet dan wordt de grondstof verwerkt in bijvoorbeeld een stoel. Dan hebben we het over duurzaamheid of recycling – belangrijk, maar niet hetzelfde als circulariteit.

Duurzaam, recyclen en circulair: de verschillen

Duurzaamheid gaat over het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Het betekent bewuste keuzes maken die bijdragen aan een leefbare toekomst, zoals het inzetten van milieuvriendelijke materialen en maatschappelijk verantwoorde productieprocessen. Recycling is daar een belangrijk onderdeel van. Hierbij worden afgedankte producten verwerkt tot nieuwe grondstoffen of producten, waardoor afvalstromen worden verminderd.

Circulariteit is de volgende stap. Het is de meest vergaande vorm van duurzaamheid, waarin het doel is om de levenscyclus van producten volledig te sluiten. Een circulair proces betekent dat een kledingstuk niet slechts ‘een nieuw leven’ krijgt als ander product, maar écht weer terugkomt als hetzelfde artikel. Circulariteit is niet altijd direct haalbaar. Sommige materialen of toepassingen maken volledige circulariteit complex, zeker in bedrijfskleding. Denk aan kleding die op de huid wordt gedragen en om hygiënische of kwalitatieve redenen niet direct hergebruikt kan worden. Toch streven wij bij SERIS continu naar verbeteringen en verleggen we samen met onze partner Groenendijk Bedrijfskleding de grenzen van wat mogelijk is. Circulariteit is ons einddoel en wij gaan de uitdaging niet uit de weg.

Duurzaam ontwerpen en produceren

De ontwerpstrategie van Groenendijk Bedrijfskleding draait om hergebruik. Daar waar hergebruik niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege hygiëne of slijtage, wordt de kleding gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Onze colberts, pantalons en rokken bestaan bijvoorbeeld uit een buitenstof van 53% en een binnenstof van 100% gerecycled polyester, geproduceerd uit zowel productieafval als post-consumer materiaal: gerecycled polyester dat door eindgebruikers voor onbepaalde tijd voor het beoogde doel is gebruikt en afgedankt. Dankzij de hoge kwaliteit van dit gerecyclede polyester blijft onze bedrijfskleding slijtvast, kleurvast en vormvast.

De stap naar circulair krijgt handen en voeten met FS Close, de circulaire bedrijfskledinglijn van Groenendijk Bedrijfskleding. Dankzij innovatieve Wear2®-garens is het gemakkelijk om de kleding te demonteren en recyclen. Hierdoor worden alle gebruikte stoffen opnieuw ingezet voor hoogwaardige toepassingen. Zo wordt direct bijgedragen aan CO2-reductie én afvalminimalisatie.

Digitaal Product Paspoort: inzicht en compliance in één

Groenendijk Bedrijfskleding heeft een voortrekkersrol in de sector met de ontwikkeling en toepassing van het Digitaal Product Paspoort (DPP), een slimme tool die circulariteit en transparantie bevorderen. Dit paspoort is méér dan een label; het is een digitaal dossier dat de volledige levenscyclus van onze bedrijfskleding inzichtelijk maakt. Via een QR-code op elk kledingstuk krijgen onze beveiligers en hosts direct toegang tot cruciale informatie over het product: van de herkomst van de gebruikte materialen en de toegepaste productiemethoden tot de sociale- en milieucertificeringen.

Daarnaast biedt het DPP duidelijke instructies voor een verantwoorde retourstroom. SERIS collega’s zien in één oogopslag hoe zij het kledingstuk aan het einde van de gebruiksduur kunnen retourneren voor hergebruik of recycling. Zo borgen wij de circulaire keten en zorgen we ervoor dat elk uniform weer een nieuwe bestemming krijgt.

Bovendien loopt Groenendijk Bedrijfskleding hiermee vooruit op de aankomende Europese wetgeving, waarin het DPP naar verwachting verplicht wordt voor textielproducten. Deze regelgeving is onderdeel van de bredere Europese Green Deal en de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), die producenten verplicht om volledige transparantie te bieden over de duurzaamheid en herbruikbaarheid van hun producten.

Dankzij deze proactieve aanpak voldoet Groenendijk Bedrijfskleding wij niet alleen aan toekomstige eisen, maar helpen zij SERIS nu al om invulling te geven aan onze duurzaamheidsdoelstellingen én om voorbereid te zijn op de veranderende wet- en regelgeving binnen de EU. Zo creëren we samen een circulaire én compliant kledingketen.

Slim retourproces: hoe wij kleding maximaal hergebruiken

SERIS uniformCirculariteit zit verankerd in het dagelijks werk: van ontwerp tot retourproces. Samen met onze partner Groenendijk Bedrijfskleding hebben wij een sluitend systeem ontwikkeld waarbij hergebruik vooropstaat en recycling de logische vervolgstap is wanneer her inzet niet meer mogelijk is.

Het proces begint bij onze collega’s, die via de online bestelomgeving eenvoudig kiezen uit vier retouropties: kwaliteitsruiling, maatruiling, recycling/hergebruik of een exit-retour bij uitdiensttreding. Na het aanmelden van de retourzending wordt direct een verzendlabel gegenereerd, waarna het kledingstuk naar de retourafdeling gaat. Daar volgt een nauwkeurige controle op persoonlijke eigendommen, waarna de kleding wordt beoordeeld op hergebruik of recycling. De digitale kledingkast van de medewerker wordt bijgewerkt en een automatische ontvangstbevestiging volgt. Zo dragen al onze collega’s in slechts drie stappen – aanmelden, label printen en verzenden – actief bij aan onze circulaire ambities.

Op de retourafdeling vindt vervolgens een zorgvuldige sortering plaats. Kledingstukken die direct op de huid zijn gedragen, worden vanuit hygiënisch oogpunt uitgesloten van hergebruik en gaan direct door naar het recycletraject. Andere artikelen, zoals jassen of overhemden, worden grondig beoordeeld op kwaliteit en representativiteit. Hierbij letten de specialisten op slijtage, zoals pilling, kleurvastheid en algemene technische staat. Kleding die geschikt is voor hergebruik, wordt indien nodig gerepareerd en daarna professioneel gereinigd.. Elk kledingstuk dat aan de strenge kwaliteitsnormen voldoet, wordt voorzien van een nieuw artikelnummer, label en verpakking, waarna het opnieuw wordt opgenomen in de voorraad van onze kleding partner. Zo krijgt elk geschikt uniform daadwerkelijk een tweede leven.

Specifiek bij uitdiensttreding borgt de exit-retour dat kleding niet buiten de keten belandt. De retour is gekoppeld aan de laatste salarisbetaling, waardoor wij voorkomen dat kleding vrij in omloop komt. Relatief nieuwe items keren terug naar de voorraad, overige artikelen worden hergebruikt of direct gerecycled.

Om herbruikbare kleding herkenbaar te maken, wordt deze voorzien van een speciaal re-use label. Zo is voor iedere drager direct zichtbaar dat het om een gecontroleerd en volledig gereconditioneerd kledingstuk gaat, klaar voor een nieuwe gebruikscyclus.

Samen maken we het verschil

Van ontwerp tot retourproces: met onze partners in de keten werken wij elke dag aan het verbeteren van de circulaire economie. Onze duurzame bedrijfskleding is daar het levende bewijs van. Klaar om samen met ons het verschil te maken? Neem contact op en ontdek hoe wij jouw organisatie helpen verduurzamen.